|
|||||||
| فلسفه و منطق بحث و گفتگو در باب فلسفه و منطق آشنایی با فیلسوفان و بررسی مسائل و موارد موجود |
![]() |
|
|
LinkBack | ابزارهاي موضوع | نحوه نمايش |
|
|
#16 (permalink) | |
|
Addict
![]() تاريخ عضويت: Jan 2008
محل سكونت: در دل کوه غرور ، بر سر قله دور
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 3,030
از ایشان 3,866 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
شما پرسيديد كه: برتر از چه چيز؟، برتر دركجا؟. اول اينكه برتر از هرچيز. دوم اينكه برتر در ماوراي هرچيز. اما هرچيز پاك و حقيقت؟،يا هرچيز پلشت و دروغ؟. البته بنده ايده ي خود را بيان نكرده ام كه خودم با چه عنواني از نيروي برتر ،و يا شايد چه شكلي از نيروي برتر ياد ميكنم ؛ و بيان هم نمينمايم. آيا اين نيرو، صداست؟.آيا نور است؟.آيا خداست؟. آيا كلام است؟. آيا بخت است؟.آيا طبيعت است؟. آيا... است؟. تا زمين زمين است، يا بهتر است بگوئيم تا دنيا دنياست مرزي بين داد و بيداد و همچنين مرزي بين شك و باور ميباشد. و من باز هم ايده ام را بيان نميكنم، شايد بدين خاطر كه ابر رند همه آفاق ،حافظ فرموده است و يا در سفته است: محرم راز دل شيداي خود كس نميبينم ز خاص و عام را اين نيرو چيست؟ . از شما پرسم من، آي شما. و باز فيلسوف شاعري جگرسوخته فرموده است: اي درخت معرفت ،جز شك و حيرت چيست بارت؟ يا كه من باري نديدم غير از اين بر شاخسارت(مهدي اخوان ثالث م-اميد) آيا اين نيرو شك است؟. آيا حيرت است؟ آيا... است؟. من در پست قبلي ام گفتم: برخي از او با عنوان بخت، برخي با عنوان طبيعت، برخي با عنوان خداوند و برخي با عنوان ... از اين نيرو ياد ميكنند؛ اما ايده ي خود را نگفتم، در اين پست نيز نگفته ام. شايد هم گفته ام.!!! تا فراموش نكرده ام بگويم: آيا او صفتي است؟. آيا او صفتي است كه به يك واژه داده شده است؟. اما در هر حال وجودش محسوس است. اما چيست؟. از شما پرسم من، آي شما.
|
|
|
|
|
#17 (permalink) | |
|
رهگذر
![]() تاريخ عضويت: Apr 2008
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 1,186
از ایشان 1,505 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
این که شما می فرمایید صحیح است . منتها در مورد خدا صفاتی وجود دارد که در هیچ یک از ممکن الوجود نیست. اگر تصدیق می کنید. احتمالا باید نتیجه گیری کنیم که این صفات نمی توانست به ذهن بشر خطور کند.
بهارم می رسد از ره اگر تو باز آیی بیست و دوم بـــــــــــــــهمن روز خـــــــــــــــنده ی ما بود روز گـــــــــــــــریه ی دشمن برای ارتباط بیشتر و همکاری در بالابردن بهره تالار لطفا مشترک تاپیک نظرات، انتقادات و پیشنهادات تالار/ دفتر مدیران تالار ادیان و مذاهب شوید. |
|
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
رهگذر
![]() تاريخ عضويت: Oct 2007
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 6
از ایشان 4 بار سپاسگزاري شده است
|
اولین باری که سعی کردم با فردی در این مورد بحث کنم به من گفت که دارم کفر می گم و اخرین بار به من گفت که دیوونه شدم!!!چیزهایی هست که بعضی افراد سعی می کنن رو تاقچه نگه داشته بشه و بحثی در این مورد نشه .ولی اونا ترسو هستن. امیدوارم تو کنار نکشی.من کنار نکشیدم ولی تاوتنش رو دارم پس می دم!!!!!!!!!!موفق باشی.در ضمن من تو و همه یکی هستیم پس نبود هرکدو وا برابر با نبود همست!
|
|
|
|
|
|
#19 (permalink) | |
|
عبدالکــریم سـروش
تاريخ عضويت: Mar 2008
محل سكونت: سرای خردمندان
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 602
از ایشان 1,333 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
مثلا چه صفاتی ؟ خالق - ناظم - علیم - توانا و .... همه میتوانند با کیفیتی متفاوت و ناچیز در " مفهوم " انسان و دیگر ممکن الوجود ها حضور داشته باشند . نکته ای که اینجا مطرح میکنیم در مورد این ترم " ممکن الوجود " است . به طور خلاصه بیان میکنیم در " منطق ارسطویی " منظور از ممکن الوجود در بحث مفاهیم است . تصور ( تصورات و تصدیقات منطقی ) را میتوان به دو لحاظ مورد مطالعه قرار داد : 1- از لحاظ مفهوم ( Comprehension ) 2- از نگر مصداق ( Extension ) به بیان دیگر گاه تصور را از لحاظ محتویات آن یعنی معانیی که در آن مندرج است در نگر می آوریم و گاه از لحاظ شمول و وسعت صدق آن . مفهوم عبارت از مجموعه ی اموری است که در تصور مندرج است و به عبارت دیگر مفهوم یعنی اجزاء عقلی یک تصور . مثلا مفهوم انسان عبارت از : " جوهر سه بعدی نامی حساس ناطق " است و این معانی تصورات کلی ساده ای هستند که بر روی هم مشکّل و مقوّم تصور انسانند و میتوان آنها را بر انسان حمل کرد و مصداق عبارت از هر فردی است که مفهوم بر آن حمل شود . مثلا : حسن و حسین و پرویز " مصادیق " انسان هستند همچنین است هر یک ازحیوانات و مثلثها مصداق حیوان یا مثلث میباشند . بعضی " مفاهیم " را " مصداقی " در عالم خارج نیست ( یعنی بدون فرد خارجی است ) مانند شریک خداوند و مدینه ی فاضله و کیمیا و دریای جیوه و الخ . مفهوم و مصداق " ضروره نسبت معکوس دارند . چه به هر نسبت که تصوری ساده تر و بسیط تر باشد یعنی اجز مشکّل آن کمتر باشد ، کلی تر است و به عده ی بیشتری از افراد صدق خواهد کرد و بالعکس به هر نسبت که مرکب تر باشد یعنی به مفهومش افزوده شود قلمرو مصادیق آن محدود تر خواهد بود . مثلا چون به مفهوم اسب ، تازی و سفید و جوان را بیافزاییم یعنی مفهوم را مرکب ترکنیم دایره ی مصادیقش تنگتر میشود و دیگر شامل اسبهای غیر تازی و غیر سفید و پیر نخواهد بود یا در مبحث " کلیات خمس " چون از " جنس " به طرف " نوع " بیاییم ( یعنی فصلی به جنس بیافزاییم ) به معانی مندرج در مفهوم افزوده و تعداد مصادیق نقصان می یابد : - جوهر - جسم ( جوهر سه بعدی ) -جسم نامی ( جوهر سه بعدی نامی ) - حیوان ( جوهر سه بعدی نامی حساس ) -انسان ( جوهر سه بعدی نامی حساس ناطق ) این آگاهی ها مقدمه ای بر این باشد که باید دانست هر " مفهومی" که بر ذهن می آید از لحاظ نسبت وجود و عدم بدان از سه قسم خارج نیست :: 1- یا وجودش ضروری و واجب و عدمش محال و ممتنع است که آنرا " واجب الوجود " ( Self existent ) نامند و آن ذات خدا است که بالضروره وجود دارد و معدوم بودنش محال است . 2- یا وجودش محال و ممتنع و عدمش واجب و ضروری است که آنرا " ممتنع الوجود " نامند مانند : شریک البارِئ و اجتماع نقیضین ( مهاد نخستین منطق مشهور به ام القضایا یا اول الاوائل ) 3- یا هیچ یک از وجود و عدم برای آن ضرورت ندارد یعنی هم وجودش ممکن است و هم عدمش و آنرا " ممکن الوجود " نامند مانند همه ی موجودات عالم . البته ممکن الوجود چون " علت تامه " برای وجود یافتنش باشد وجودش " واجب " میشود مثلا غلیان آبی که در ظرف است امر ممکنی است اما چون انرا صد درجه حرارت دهند به جوش آمدنش وجوب می یابد . |
|
|
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
Enthusiast
![]() تاريخ عضويت: Mar 2008
محل سكونت: نامعلوم
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 210
از ایشان 199 بار سپاسگزاري شده است
|
از اینکه با این مدارک شروع کردید ممنونم
فکر می کنم آنوقت انسان مانند انسانهایی می شد که از اول تا آخر عمر در یک جزیره بودند و از دنیا بیرون با خبر نبودند (دراین صورت خلقت بیهوده می شد) |
|
|
|
|
|
#21 (permalink) |
|
Enthusiast
محل سكونت: نامعلوم
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 210
از ایشان 199 بار سپاسگزاري شده است
|
انسان دارای ذهن خلاق است و برای رفع نیازهای ذهنی و روحی خود مفاهیمی انتزاعی می سازد
اما خدا ساخته ذهن بشر نییست,بشر ساخته ذهن خداست |
|
|
|
|
|
#22 (permalink) | |
|
شناسه تکراری
تاريخ عضويت: Apr 2008
محل سكونت: سرزمین هراس
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 572
از ایشان 427 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
کما اینکه امروزه همین اتفاق افتاده و بدون وجود خدا بشر از خدا حرف میزند . خدا چیزی جز ساختۀ ذهن بشر نیست زیرا تمام راههای اثبات آن همان راههای طبیعی هستند که بشر برای اثبات هر چیز دیگری از آن استفاده میکند . خدا زاییدۀ ذهن بشر است زیرا تمام راههای رسیدن به خدا نیز همان احتیاجات معمولی انسانهاست . وجود حتی یک پدیدۀ خارق عادت میتوانست این معادله را بهم بزند اما نیست . |
|
|
|
|
|
|
#23 (permalink) | |
|
عبدالکــریم سـروش
تاريخ عضويت: Mar 2008
محل سكونت: سرای خردمندان
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 602
از ایشان 1,333 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
درود در جستار " آیا ممکن است خواست خدا ... " باشد " لزوم " وجود خدا را اثبات کردیم. در مورد کار خارق عادت هم به جستار نیروهای ماوراالطبیعه در همین بخش مراجعه شود. |
|
|
|
|
|
|
#24 (permalink) |
|
Enthusiast
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 36
از ایشان 135 بار سپاسگزاري شده است
|
سلام
طبق صحيح ترين نظريه معرفت شناسي شناخت همه چيز به وسيله ذهن وعقل است حال اگر شما استدلالهاي برهاني ويقيني عقلي را قبول نكنيد مثل آن است كه هيچ چيز را قبول نداشته باشيد اين به آن معنا است كه شما همين حرفهاي خود را نيز قبول نداشته باشيد عزيز جان همان طور كه به وجود غذا يي كه مي خوريد ايمان داريد همانطور نيز بايد به خدا ايمان داشته باشيد عزيز جان همان طور كه به وجود آتش ايمان داريد و از آن فرارمي كنيدهمانطور نيز بايد به خدا ايمان دذاشته باشيد واز گناه فرار كنيد
|
|
|
|
#25 (permalink) | |
|
رهگذر
|
نقل قول:
یعنی با درک صفات خدایی به صورت ناچیز در یک جوهر سه بعدی نامی متحرک بالاراده ناطق به همان صفت با کیفیت بسیار متفاوت در یک موجود دیگر که از نظر ماهیت وجود با خودش تفاوت داشت منتقل می شد و با پرورش آن صفات و ترکیبش خدا را می ساخت؟ البته نمی خواهم توضیح مفصل بدهید(که اگر بدهید بسیار سپاسگزارم ولی به جهت اینکه وقتتان تضییع نشود) ضمنا بنده مطلبی دارم که به صورت مفصل تر باید خدمتتان عرض کنم در مورد تفاوتی که این خدای ساخته شده با خدای واقعی داشت ولی اگر اجازه دهید در فرصت مناسب تر به خاطر نیاز به تمرکز بیشتر. با تشکر |
|
|
|
|
|
|
#26 (permalink) | |
|
مدیران
تاريخ عضويت: Nov 2007
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 1,554
از ایشان 2,470 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
ادامه بديد استفاده ميكنم و سپاس فراوان ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#27 (permalink) | |
|
رهگذر
|
نقل قول:
بنابر این به اعتقاد شما اگر برای چیزی قانون وجود داشته باشد دیگر نمی توان به وجود خدا پی برد؟ در حقیقت فقط در صورتی می شود به وجود او پی برد که جهان پر از پدیده های خارق عادت باشد؟ مثلا فرزند انسان بزغاله شود، سنگ از آسمان ببارد، گاهی خورشید به دور ماه بگردد و گاهی ماه به دور آن و گاهی هر دو بدور زمین و ...؟ |
|
|
|
|
|
|
#28 (permalink) | |
|
رهگذر
|
نقل قول:
|
|
|
|
|
|
|
#29 (permalink) | |
|
شناسه تکراری
تاريخ عضويت: Apr 2008
محل سكونت: سرزمین هراس
جنسيت: سپاس هاي ايشان از ديگران: 572
از ایشان 427 بار سپاسگزاري شده است
|
نقل قول:
معجزات بر این اساس معجزه نام گرفتند که خلاف طبیعت بنظر میرسیدند و یک شعبده باز با پنهان کردن رابطۀ تردستی اش با قوانین طبیعی اعجات تر می انگیزد ... این قانون قدیمی تر از آن بود که متوجه نباشی ! بر این اساس اگر فردا یکنفر بیاید و با دستکاری پیوند طبیعت و افعالش خودنمائی کند حتما پیغمبر جدید محسوب خواهد شد !؟ در حالیکه اگر واقعا چیزی غیر از ماده وجود داشته باشد می باید نمود و اثری غیر مادی از خود بجا بگذارد تا مورد باور قرار گیرد نه اینکه ساده ترین قوانین طبیعی را شاهکار خودش جا بزند .. با این وصف هیچ چیز جز همان قدرت طبیعت ثابت نمیشود . |
|
|
|
|
|
|
#30 (permalink) |
|
رهگذر
|
فکر نمی کنم چیزی که قابل مقایسه با چیز دیگر یا با پر و بال دادن دیگری باشد بتواند خدا باشد. چرا که در این صورت باید در کمیتی یا کیفیتی با آن چیز متناسب باشد و چنین چیزی در مورد خدا ممکن نیست
|
|
|
|